CAROLINE – ANΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ

 

  Το Προσδοκώμενο έναντι του Απροσδόκητου

Το τραγικό γεγονός που συνέβη στα Γλυκά Νερά και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Καρολάιν συνεχίζει να είναι υπό έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία. Θα αναλύσουμε τα λόγια του συζύγου της στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης λιγότερο από μια ημέρα μετά το συμβάν.

Στην Ανάλυση Λόγου αφήνουμε το άτομο να μας οδηγήσει διαλέγοντας μόνο του τις λέξεις με τις οποίες θα εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Δεν ερμηνεύουμε τα λόγια του. Παρατηρούμε τι λέει, με ποια σειρά, και τι παραλείπει να αναφέρει.

Κάθε άνθρωπος θρηνεί με τον δικό του τρόπο. Η αντίδραση του κάθε ανθρώπου σε ένα τραυματικό γεγονός και στο σοκ που αυτό προκαλεί μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τα βιώματα του. Ως άνθρωποι όμως, εκκρίνουμε τις ίδιες ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την συμπεριφορά μας και προσδοκούμε να δούμε κάποιες κοινές σε όλο το ανθρώπινο είδος αντιδράσεις ανάλογα με το ερέθισμα.

Για παράδειγμα, αν ένας γονιός βρίσκεται με την πεντάχρονη κορούλα του σε δημόσιο χώρο και ξαφνικά συνειδητοποιήσει πως δεν την βλέπει δίπλα του, αλλά ούτε και πουθενά τριγύρω, η προσδοκώμενη συμπεριφορά, που ορίζεται από το ένστικτο του γονιού, είναι να αρχίσει να φωνάζει το όνομά της και να την ψάχνει πανικόβλητος. Αν θα σταματούσε πρώτα να πιεί ένα αναψυκτικό περιμένοντας να γυρίσει μόνη της, θα θεωρούσαμε αυτή του την συμπεριφορά απροσδόκητη.

Στην Ανάλυση ξεκινάμε πάντα με την προϋπόθεση πως το άτομο είναι ειλικρινές και δεν αποκρύπτει τίποτα. Αν το άτομο με τον λόγο του μας μεταπείσει και αλλάξει αυτή την άποψη, συμπεραίνουμε πως δεν αποκαλύπτει όλα όσα συνέβησαν ή όλα όσα ξέρει και αισθάνεται, για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Επομένως, δεν παρατηρούμε μόνο όσα λέγονται, αλλά και όσα λείπουν από τα λόγια κάποιου. Όταν συναντάμε στοιχεία που είναι απροσδόκητα στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναζητούμε τους λόγους που μπορεί να οδηγούν σε αυτό.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΖΥΓΟΥ

Δ: Τα συλλυπητήρια μας, θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό που ζήσατε; Μια κουβέντα.

Σ: Δεν περιγράφεται παιδιά.

Σ: Σε κανέναν να μην τύχει. Δεν περιγράφεται παιδιά

Δ: Ήταν τόσο εφιαλτικές οι στιγμές?

Τι ζητάτε τώρα; Τι ζητάτε;

Σ: Να μη γίνει ξ..σε κανέναν άλλο ποτέ ξανά…Τίποτ’ άλλο.

Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά τους, θα τους πιάσουν, κι αυτό που πέρασα εγώ κι η οικογένειά μου κι η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει κανά, ξανά κανείς ποτέ. Αυτό.

Δ: Τους παρακαλέσατε;

Σ: Τους παρακαλέσαμε, τους είπαμε ότι έχω-ουε , πού θα βρουν τα χρήματα και…

Δ: Και παρ’ όλα αυτά…

Δ: Πόση ώρα μείναν μέσα;

Σ: Παιδιά, συγγνώμη, πρέπει να φύγω. Να ‘στε καλά.

Δ: Συλλυπητήρια.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Δ: Τα συλλυπητήρια μας, θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό που ζήσατε; Μια κουβέντα.

- Σ: Δεν περιγράφεται παιδιά. Σε κανέναν να μην τύχει. Δεν περιγράφεται παιδιά.

1. Δεν περιγράφεται παιδιά. Το άτομο χρησιμοποιεί παθητική φωνή. Εκτός από τον γραμματικό όρο, αυτό στην Ανάλυση Λόγου ονομάζεται Παθητική Γλώσσα. Το άτομο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πει πως αυτό δεν μπορεί να περιγράψει τι έζησε. Αυτή είναι μια δήλωση που δεν ευσταθεί. Οποιοσδήποτε έζησε ένα γεγονός μπορεί να το περιγράψει. Αυτό που ίσως να συμβαίνει είναι να μην θέλει, ή να μην αντέχει να το περιγράψει.

Σημειώνουμε ασφαλώς, πως αυτός είναι ένας συνήθης τρόπος να αναφερόμαστε σε κάτι τραγικό. Θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του προσωπικού τρόπου έκφρασης του ατόμου.

2. Σε κανέναν να μην τύχει : Το άτομο συνεχίζει με μια φράση που επίσης χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τραγικά γεγονότα.

Αυτό που θα προσδοκούσαμε θα ήταν ίσως μια απάντηση με λιγότερα κλισέ και πιο προσωπικό τόνο, καθώς τις δηλώσεις δεν τις κάνει κάποιος τρίτος, αλλά το άτομο το οποίο βίωσε κάτι τόσο τραυματικό.

Θα μπορούσε να είναι δηλωτικό της απροθυμίας του να μιλήσει για την τραυματική του εμπειρία; Αν συμβαίνει αυτό, η απροθυμία ίσως να οφείλεται στα συναισθήματα που προκαλεί η αφήγηση των συμβάντων ή και σε εντολή των αστυνομικών αρχών.

- Δ: Ήταν τόσο εφιαλτικές οι στιγμές?

Τι ζητάτε τώρα; Τι ζητάτε;

Σ: Να μη γίνει ξ..σε κανέναν άλλο ποτέ ξανά… Τίποτ’ άλλο.

3. Η δεύτερη ερώτηση είναι καλή και ανοιχτή, έτσι ώστε ο σύζυγος να εκφράσει την επιθυμία του μια ημέρα μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατο της 20χρονης συζύγου του και μητέρας του παιδιού του.

Η απάντηση είναι απροσδόκητη. Ο σύζυγος δεν ζητά, δεν απαιτεί να συλληφθούν και να πληρώσουν οι δράστες του εγκλήματος οι οποίοι στέρησαν την ζωή στην αγαπημένη του. Δεν είναι αυτή η επιθυμία του. Μια μέρα μετά το συμβάν δεν διακρίνουμε στα λόγια του σπαραγμό και την διάθεση να μάθει ποιοι και γιατί έκαναν αυτή την αποτρόπαια πράξη, δεν ζητά δικαιοσύνη για την Καρολάιν. Αντιθέτως, φαίνεται να έχει επεξεργαστεί συναισθηματικά τον θάνατό της πολύ γρήγορα, και η μόνη του επιθυμία είναι αν μην συμβεί σε άλλους αυτό.

Φαίνεται σαν να νοιάζεται δηλαδή περισσότερο για τους άλλους, και όχι για την γυναίκα και την κόρη του που βίωσε κάτι τόσο τραυματικό.

4. Τίποτ’ άλλο: Αυτή η φράση επιβεβαιώνει πως ο σύζυγος δεν έχει καμία άλλη επιθυμία, και χρησιμεύει ώστε να σταματήσει η ροή των σκέψεων και όσων θέλει να μοιραστεί με το κοινό.

- Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά τους, θα τους πιάσουν, κι αυτό που πέρασα εγώ κι η οικογένειά μου κι η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει κανά, ξανά κανείς ποτέ. Αυτό.

5. Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά τους

Ποιά είναι τα «παιδιά»; Η αναφορά γίνεται για τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα. Γιατί τους αποκαλεί «παιδιά»;

Χρησιμοποίησε την ίδια έκφραση για να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους. Είναι μια φιλική έκφραση, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει οικειότητα. Δηλώνει επίσης πως ο σύζυγος, η αστυνομία και οι δημοσιογράφοι στους οποίους μιλά είναι στο ίδιο στρατόπεδο, υπάρχει ενότητα μεταξύ τους.

Η επιθυμία του συζύγου  όπως δηλώθηκε προηγουμένως όμως, αυτή την στιγμή δεν συμπίπτει με την επιθυμία της αστυνομίας και του τύπου. Αυτή την στιγμή η επιθυμία των υπολοίπων με τους οποίους θέλει να δηλώσει ενότητα είναι να συλληφθούν οι δράστες.

Στην Ανάλυση Λόγου αυτό ονομάζεται Ingratiation, απόπειρα να καλοπιάσει κανείς, να γίνει αρεστός.

Ερώτημα: Θα μπορούσε αυτή η λέξη να εμπεριέχει και υποβόσκουσα περιφρόνηση για τις διωκτικές αρχές και τον Τύπο; Τα «παιδιά» δεν μπορούν να χειριστούν και να φέρουν εις πέρας σοβαρές υποθέσεις.

6. θα τους πιάσουν: Η γλωσσική του διάθεση απέναντι στους δράστες είναι ουδέτερη, κάτι που επίσης είναι απροσδόκητο. Δεν είναι οι δράστες, τα καθάρματα, οι εγκληματίες, κλπ

7. κι αυτό που πέρασα εγώ κι η οικογένειά μου κι η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει κανά, ξανά κανείς ποτέ. Αυτό.

Ένας από τους κανόνες της Ανάλυσης είναι πως: Η σειρά των αναφερομένων δείχνει τις προτεραιότητες του ατόμου.

Η σειρά εδώ είναι: εγώ – η οικογένειά μου – η οικογένεια της γυναίκας μου.

Η προτεραιότητα του συζύγου είναι ο εαυτός του. Ακολουθεί η οικογένειά του.

Ερώτημα: Ποιους θεωρεί οικογένειά του;

Τελευταία είναι η οικογένεια της γυναίκας του. Οι γονείς και οι δικοί της άνθρωποι. Είναι πιθανό όταν αναφέρεται στην οικογένειά του να μιλά για τους αντίστοιχους ανθρώπους;

Ερώτημα: Ποιος υπέστη τα περισσότερα και πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα κατά την διάρκεια των γεγονότων της αμέσως προηγούμενης ημέρας;

Ερώτημα: Ποιος λείπει εντελώς από αυτή την δήλωση και άρα, από το νου και την καρδιά του συζύγου;

Το ουσιαστικό θύμα του εγκλήματος απουσιάζει τελείως. Η Κάρολάιν που έχασε τόσο μαρτυρικά τη ζωή της, και η κόρη του που βίωσε ένα γεγονός τόσο τραυματικό με απρόβλεπτες συνέπειες για την ψυχολογία της σε όλη την υπόλοιπη ζωή της δεν βρίσκονται στην σκέψη του συζύγου και πατέρα μόλις μια μέρα αργότερα.

Αυτό δείχνει εντελώς απροσδόκητο για έναν σύζυγο που αγαπά την γυναίκα και το παιδί του. Αντιβαίνει οποιοδήποτε ένστικτο και φυσιολογικό τρόπο αντίδρασης σε ένα τραυματικό γεγονός που αλλάζει αμετάκλητα την ζωή των εμπλεκομένων.

8. να μην το περάσει κανά, ξανά κανείς ποτέ. Αυτό.

Ο σύζυγος επανέρχεται στην επιθυμία του να μην περάσει κανείς αυτό που πέρασαν οι προαναφερόμενοι και όχι η γυναίκα και η κόρη του. Μπλέκει τα λόγια του και χρησιμοποιεί την λέξη «αυτό» για να σταματήσει την ροή του λόγου.

Η Αρχή του Καλού Ανθρώπου είναι όρος της Ανάλυσης που αναφέρεται στην προσπάθεια του ατόμου να πείσει για τα καλά του αισθήματα και τον χαρακτήρα του. Ο σύζυγος φαίνεται πως νοιάζεται για τους άλλους, για όλους τους ανθρώπους, τους άγνωστους σε αυτόν.

- Δ: Τους παρακαλέσατε;

Σ: Τους παρακαλέσαμε, τους είπαμε ότι έχω-ουε , πού θα βρουν τα χρήματα και

9. Σε αυτό το σημείο ο σύζυγος επαναλαμβάνει τα λόγια του δημοσιογράφου.

Στην συνέχεια αυτολογοκρίνεται, αλλάζει πρόταση και μετά σταματά.

10. τους είπαμε ότι έχω-ουε ,

Αυτό το σημείο ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντικό όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν πριν τον θάνατο της Καρολάιν. Θα επανέλθουμε σε αυτό σε επόμενη, πιο λεπτομερή ανάλυση.

 

- Δ: Και παρ’ όλα αυτά…

Δ: Πόση ώρα μείναν μέσα;

Σ: Παιδιά, συγγνώμη, πρέπει να φύγω. Να ‘στε καλά.

Δ: Συλλυπητήρια.

11. Παιδιά, συγγνώμη, πρέπει να φύγω. Να ‘στε καλά.

Ο σύζυγος απευθύνεται ξανά με την φιλική προσφώνηση «παιδιά» στους δημοσιογράφους, ζητά συγγνώμη και κλείνει με μια ευχή, κάτι που χρησιμοποιούμε συνήθως για να απαντήσουμε σε όποιον μας λέει ευχαριστώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο λόγος του συζύγου εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την σχέση του με την Καρολάιν αλλά και με την κόρη του.

Θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθούν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις με διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Η στάση του ως προς το έγκλημα και τους δράστες χρήζει επίσης περαιτέρω διερεύνησης, διότι φαίνεται πως έχει επεξεργαστεί την απώλεια της γυναίκας του υπερβολικά και αφύσικα γρήγορα, κάτι που είναι απροσδόκητο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Αμαλιάδας - Παρατηρήσεις

Θήβα: Θάνατος μωρού 18 μηνών

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ