Απαγωγή επιχειρηματία - Ανάλυση μηνυμάτων

 

Η απαγωγή επιχειρηματία απασχόλησε τα μέσα πριν κάποιες μέρες. Δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα Εnikos κάποια μηνύματα μεταξύ του αδελφού του επιχειρηματία και των απαγωγέων. Δεν είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια αυτών των μηνυμάτων, αν όμως είναι όπως αναφέρθηκαν, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.


Η ανάλυση που ακολουθεί γίνεται με πάσα επιφύλαξη, καθώς έχουν δημοσιευθεί διάφορες παραλλαγές των μηνυμάτων, η ουσία όμως παραμένει η ίδια.

 

 “Μην πας στην Αστυνομία γιατί έχουμε τον αδελφό σου”.

“Είναι καλά; Τι θέλετε;”.

“Θέλουμε 1 εκατομμύριο ευρώ”

“Μα τι λέτε; Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα”.

“Θα επανέλθουμε”

ΑΝΑΛΥΣΗ

“Μην πας στην Αστυνομία γιατί έχουμε τον αδελφό σου”.

Η προτεραιότητα του αποστολέα είναι να μην πάει ο αδελφός του επιχειρηματία στην Αστυνομία.

Η απαγωγή δεν δηλώνεται ξεκάθαρα, υποτιμάται και από την θέση της στην πρόταση και από τον λόγο που δεν είναι επιθετικός.

Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για να πάει στην Αστυνομία ο παραλήπτης του μηνύματος;

Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί αυτό το μήνυμα μια σκηνοθετημένη δικαιολογία για τυχόν αργοπορία στην δήλωση της απαγωγής στην Αστυνομία; Έχουν περάσει περίπου οκτώ ώρες από την απαγωγή έως την αποστολή των μηνυμάτων.

Παρατηρούμε πως δεν υπάρχει ευθεία απειλή για την ζωή του επιχειρηματία, μόνο η υπόνοια της. Παρατηρούμε επίσης πως σε αυτή την πρώτη επαφή η μόνη απαίτηση είναι να μην πάει ο παραλήπτης στην Αστυνομία και τίποτα άλλο. Γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη απαίτηση;

“Είναι καλά; Τι θέλετε;”.

Η απάντηση του παραλήπτη είναι ψύχραιμη. Δεν περιμένει απάντηση και προχωρά στην επόμενη.

 Η ερώτηση του δίνει την αίσθηση πως είναι τεχνητή. Δεν ρωτά ποιοι είναι αυτοί που επικοινωνούν μαζί του, πού είναι ο αδελφός του και όλες τις ερωτήσεις που δεν θα απαντηθούν βεβαίως, αλλά είναι φυσικό να γίνονται όταν συμβαίνει ένα τόσο ακραίο και απροσδόκητο γεγονός και προκαλεί έκπληξη και σύγχυση.

Θα μπορούσε να γνωρίζει ο παραλήπτης τι θέλει ο αποστολέας;

“Θέλουμε 1 εκατομμύριο ευρώ”

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι απαγωγείς περιμένουν να ερωτηθούν για να διατυπώσουν τια απαιτήσεις τους. Και πάλι, δεν υπάρχει καμία απειλή για την ζωή του επιχειρηματία. Πιο φυσικό θα ήταν να πουν κάτι όπως: αν θες να ξαναδείς ζωντανό τον αδελφό σου θα μας δώσεις ….

Ο τόνος  τους είναι πολύ μαλακός και αταίριαστος με την περίσταση.

“Μα τι λέτε; Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα”.

Το εξωφρενικό στοιχείο της κατάστασης δηλώνεται με την αναφορά του χρηματικού ποσού.

Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα- θα περιμέναμε κάτι πιο έντονο όπως πού να βρω τόσα χρήματα, κλπ. Αυτό γεννά το ερώτημα: μήπως υπήρχαν πριν τα χρήματα;

“Θα επανέλθουμε”

Σε αυτό το σημείο το άρθρο δεν κάνει σαφές αν μεσολάβησαν κι άλλα μηνύματα. Αυτή η δήλωση είναι συνεπής ως προς το ύφος με τις προηγούμενες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια των αναφερόμενων μηνυμάτων και επομένως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα συμπεράσματα.

Από αυτά που δημοσιεύτηκαν δεν διατυπώνεται απειλή για την ζωή του επιχειρηματία και δεν υπάρχει σκληρός και επιτακτικός λόγος εκ μέρους του αποστολέα.

Παρατηρούμε επίσης πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη έκπληξη από την πλευρά του παραλήπτη, ούτε ιδιαίτερη ανησυχία για την ζωή και την υγεία του επιχειρηματία.

Στην ανάλυση ανώνυμων μηνυμάτων παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της χρήσης πρώτου πληθυντικού προσώπου ενώ τελικά αποδεικνύεται πως ο αποστολέας ενεργούσε μόνος.  Διάσημες υποθέσεις όπως το ανώνυμο γράμμα στην υποτιθέμενη απαγωγή της Jo Bennet Ramsey είναι χαρακτηριστικές.

Η εντύπωση που δίνεται από αυτά που έχουμε στην διάθεση μας είναι πως η συνομιλία και άρα και κατά ένα μέρος τουλάχιστον η υπόθεση, είναι σκηνοθετημένη και τεχνητή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ

ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ