Πάτρα: Νερό - Καθαρμός από την ενοχή
Αναφέραμε αρκετές φορές στις προηγούμενες αναλύσεις τους ανησυχητικούς δείκτες ευαισθησίας στα λεγόμενα του Μάνου Δασκαλάκη σχετικά με την αναχώρηση του από το νοσοκομείο πριν τον θάνατο της Μαλένας και τα ερωτηματικά που αυτοί δημιουργούσαν.
Ο Μάνος Δασκαλάκης επανήλθε σε αυτή την αφήγηση στην συνέντευξη που έδωσε στον κ Κουσουλό, με αρκετούς δείκτες ευαισθησίας και αυτή την φορά.
Τι εντοπίστηκε την πρώτη φορά:
Νερό- Το ξέπλυμα της ενοχής
Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από τις πρώτες αναλύσεις πάνω στην συνέντευξη των γονέων. Ας τα ξαναδούμε εστιάζοντας την προσοχή μας και σε άλλα σημεία που θα εξηγήσουμε στην συνέχεια.
ΜΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Π: Εγώ έφυγα εκείνο το μεσημέρι επειδή, λόγω, εεε, έπρεπε να πάω να ξυριστώ για την ακρίβεια, λόγω μικροβίων, έφυγα και δεν πρόλαβα να φτάσω σπίτι, μέχρι να φτάσω στο σπίτι ξαναγύρισα.
22. Συναντάμε σε αυτό το τμήμα του λόγου του πατέρα όλες τις σοβαρότερες ενδείξεις ευαισθησίας που υπάρχουν στην ανάλυση λόγου, και μάλιστα επαναλαμβανόμενες.
Όταν μιλάμε για ευαισθησία στην Ανάλυση εννοούμε πως ένα θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για τον ομιλητή και αναρωτιόμαστε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Οι πιο σοβαροί δείκτες ευαισθησίας είναι το ρήμα έφυγα όταν δεν συντρέχει λόγος βιασύνης και η απάντηση στην ερώτηση γιατί όταν το άτομο δεν έχει ερωτηθεί.
Παρατηρούμε εδώ πως το άτομο λέει δύο φορές πως έφυγε και τρεις φορές εξηγεί τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό. Όλοι αυτοί οι δείκτες συνοδεύονται από μια πρόταση αρνητική.
Είναι λοιπόν ενδεικτικό πως σε αυτό το σημείο αποκρύπτονται πληροφορίες για το τι συνέβη πριν φύγει και για τον λόγο για τον οποίο τελικά το έκανε. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε αυτό το σημείο, όπως τι έγινε πριν φύγει, πόση ώρα έλειψε, πού πήγε, γιατί έπρεπε να ξυριστεί κλπ.
Στην συνέντευξη που ακολούθησε λέει μεταξύ άλλων στον κ. Κουσουλό:
" ένα μεσημέρι έφυγα να πάω να ξυριστώ γιατί δεν είχα πράγματα εκεί... και μόλις φτάνω στο σπίτι, ξυρίζομαι, βασικά δεν πρόλαβα να ξυριστώ, ψέματα, κάθομαι να κάνω ένα μπάνιο και να ξαπλώσω μια ώρα, και με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει το παιδί κάτι έπαθε."
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Στην ανάλυση σημειώνουμε πάντα τις αναφορές των ατόμων στο νερό με οποιονδήποτε τρόπο, αν αυτές δεν είναι απαραίτητες για το θέμα στο οποίο αναφέρονται. Δεν ερμηνεύουμε τα λόγια τους, τους πιστεύουμε, αναρωτιόμαστε όμως ποια ανάγκη τους έκανε να το συμπεριλάβουν στον λόγο τους.
Η αναφορά σε νερό και προσωπική υγιεινή είναι δείκτης ψυχολογικού ξεπλύματος της ενοχής, είτε από τον δράστη, είτε από το θύμα, είτε από κάποιον που ενδεχομένως παρέστη μάρτυρας σε κάτι, ή συμμετείχε με κάποιον τρόπο. Θα μπορούσε λοιπόν να αφορά και ξέπλυμα της ενοχής άλλου προσώπου.
Η ενοχή μπορεί επίσης να είναι επακόλουθη ή σχετική αν κάποιος σκέφτεται τυχόν παραλείψεις ή αμέλεια την ώρα που μιλά.
Στον λόγο του Μάνου Δασκαλάκη παρατηρούμε πως επαναλαμβάνεται η αναφορά στο νερό, την δεύτερη μάλιστα φορά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη που τον παρακινεί να το αναφέρει.
Αυτά είναι τα ερωτήματα που προέκυψαν τότε.
Στην συνομιλία του με τον κ. Λαμπρόπουλο αναφέρεται πως είπε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Ελπίδα ενημέρωσαν τους γονείς πως η Μαλένα θα έπρεπε να μείνει στον ξενώνα για περίπου 7-8 μήνες με την συνοδεία της μητέρας της. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα και τριβή στην σχέση του ζευγαριού.
Τα ευρήματα της ανάλυσης επαληθεύονται και κάποια από τα ερωτήματα απαντιούνται. Παραμένει να απαντηθούν και τα υπόλοιπα, όπως:
Ήξερε ο Μάνος Δασκαλάκης πως μπορεί να συμβεί κάτι; Είχε προειδοποιηθεί; Τι ακριβώς είναι αυτό που δημιουργεί την ενοχή στον λόγο του; Γιατί δεν ανέφερε αυτή την πληροφορία νωρίτερα, όταν δήλωνε πως όλα ήταν καλά μεταξύ τους; Ποια άλλη πληροφορία ενδεχομένως αποκρύπτεται; Τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά του;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου