Υπόθεση Πάτρας - "Δασκαλεμένος ο Δασκαλάκης"?
Αναφέραμε αρκετές φορές στις προηγούμενες αναλύσεις τους ανησυχητικούς δείκτες ευαισθησίας στα λεγόμενα του Μάνου Δασκαλάκη σχετικά με την αναχώρησή του από το νοσοκομείο πριν τον θάνατο της Μαλένας και τα ερωτηματικά που αυτοί δημιουργούσαν. Και στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε στους δημοσιογράφους Γ. Σόμπολο και Π. Κουσουλό παρατηρήσαμε πως στο συγκεκριμένο τμήμα επαναλαμβάνεται σχεδόν ίδιος αριθμός των δεικτών ευαισθησίας. Στην εκπομπή του StarChannel«Αλήθειες με την Ζήνα» δημοσιεύτηκε τμήμα της κατάθεσης που έδωσε ο Μ. Δασκαλάκης στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών την 10η Ιουνίου 2022. Αυτό το τμήμα δημιουργεί επίσης πολλά ερωτήματα.Σε αυτή την ανάρτηση όμως θα ασχοληθούμε με την αναφορά του στην ημέρα θανάτου της Μαλένας.
Τι εντοπίστηκε την πρώτη φορά:
Νερό- Καθαρμός από την ενοχή
Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από τις πρώτες αναλύσεις πάνω στην συνέντευξη των γονέων. Ας τα ξαναδούμε εστιάζοντας την προσοχή μας και σε άλλα σημεία που θα εξηγήσουμε στην συνέχεια.
Π: Εγώ έφυγα εκείνο το μεσημέρι επειδή, λόγω, εεε, έπρεπε να πάω να ξυριστώ για την ακρίβεια, λόγω μικροβίων, έφυγα και δεν πρόλαβα να φτάσω σπίτι, μέχρι να φτάσω στο σπίτι ξαναγύρισα.
22. Συναντάμε σε αυτό το τμήμα του λόγου του πατέρα όλες τις σοβαρότερες ενδείξεις ευαισθησίας που υπάρχουν στην ανάλυση λόγου, και μάλιστα επαναλαμβανόμενες.
Όταν μιλάμε για ευαισθησία στην Ανάλυση εννοούμε πως ένα θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για τον ομιλητή και αναρωτιόμαστε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Οι πιο σοβαροί δείκτες ευαισθησίας είναι το ρήμα έφυγα όταν δεν συντρέχει λόγος βιασύνης και η απάντηση στην ερώτηση γιατί όταν το άτομο δεν έχει ερωτηθεί.
Παρατηρούμε εδώ πως το άτομο λέει δύο φορές πως έφυγε και τρεις φορές εξηγεί τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό. Όλοι αυτοί οι δείκτες συνοδεύονται από μια πρόταση αρνητική.
Είναι λοιπόν ενδεικτικό πως σε αυτό το σημείο αποκρύπτονται πληροφορίες για το τι συνέβη πριν φύγει και για τον λόγο για τον οποίο τελικά το έκανε. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε αυτό το σημείο, όπως τι έγινε πριν φύγει, πόση ώρα έλειψε, πού πήγε, γιατί έπρεπε να ξυριστεί κλπ.
Στην συνέντευξη που ακολούθησε λέει μεταξύ άλλων στον δημοσιογράφο κ. Κουσουλό:
" ένα μεσημέρι έφυγα να πάω να ξυριστώ γιατί δεν είχα πράγματα εκεί... και μόλις φτάνω στο σπίτι, ξυρίζομαι, βασικά δεν πρόλαβα να ξυριστώ, ψέματα, κάθομαι να κάνω ένα μπάνιο και να ξαπλώσω μια ώρα, και με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει το παιδί κάτι έπαθε."
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρατηρούμε σε αυτό το απόσπασμα πέντε δείκτες μέγιστης ευαισθησίας σχετικά με το γεγονός. Μας λέει πως έφυγε και στη συνέχεια, χωρίς να ερωτηθεί, νιώθει την ανάγκη να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο το έκανε αυτό.
Η εξήγηση είναι μια σειρά από προθέσεις πράξεων. Μας εξηγεί τι είχε πρόθεση να κάνει. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι εντελώς περιττές, αλλά τις θεωρεί απαραίτητες και άξιες αναφοράς.
Ο νους του είναι και πάλι σε αυτό που συνέβη πριν φύγει.
Η λέξη «κάθομαι» είναι ενδεικτική έντασης την συγκεκριμένη στιγμή.
μόλις φτάνω στο σπίτι, ξυρίζομαι, βασικά δεν πρόλαβα να ξυριστώ, ψέματα,κάθομαι
Λόγω της έντονης ανάγκης του να εξηγήσει, λέει πως «ξυρίζεται».Στη συνέχεια λέει πως είπε ψέματα, κάτι που ίσως αποτελεί διαρροή πληροφοριών από τον εγκέφαλο του, αφού αυτό το τμήμα του λόγου του δεν φαίνεται να προέρχεται από την εμπειρική μνήμη.
Παρατηρούμε πως ενώ η αφήγηση ξεκινά με αόριστο, συνεχίζεται με ενεστώτα και χρησιμοποιεί αυτόν τον χρόνο για να πει ότι ξυρίστηκε και μετά το διορθώνει.
Αυτή η χρήση των χρόνων και η διόρθωση που κάνει μας αναγκάζουν να αναρωτηθούμε:
Έφτασε στο σπίτι; Για ποιο λόγο έφυγε; Τι συνέβη πριν φύγει;
Σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στο νερό:
Στην Ανάλυση σημειώνουμε πάντα τις αναφορές των ατόμων στο νερό με οποιονδήποτε τρόπο, αν αυτές δεν είναι απαραίτητες για το θέμα στο οποίο αναφέρονται. Δεν ερμηνεύουμε τα λόγια τους, τους πιστεύουμε, αναρωτιόμαστε όμως ποια ανάγκη τους έκανε να το συμπεριλάβουν στον λόγο τους.
Η αναφορά σε νερό και προσωπική υγιεινή είναι δείκτης ψυχολογικού ξεπλύματος της ενοχής, είτε από τον δράστη, είτε από το θύμα, είτε από κάποιον που ενδεχομένως παρέστη μάρτυρας σε κάτι ή συμμετείχε με κάποιον τρόπο. Θα μπορούσε λοιπόν να αφορά και ξέπλυμα της ενοχής άλλου προσώπου.
Η ενοχή μπορεί επίσης να είναι επακόλουθη ή σχετική αν κάποιος σκέφτεται τυχόν παραλείψεις ή αμέλεια την ώρα που μιλά.
Πολλές φορές η ενοχή αυτή συνδυάζεται με σεξουαλική κακοποίηση που μπορεί να υπέστη κάποιος ή να παρέστη μάρτυρας σε αυτήν.
Στον λόγο του Μάνου Δασκαλάκη παρατηρούμε πως επαναλαμβάνεται η αναφορά στο νερό, την δεύτερη μάλιστα φορά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη που τον παρακινεί να το αναφέρει.
Αυτά είναι τα ερωτήματα που προέκυψαν τότε.
Στην συνομιλία του με τον δημοσιογράφο κο Β. Λαμπρόπουλο αναφέρεται πως είπε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Ελπίδα ενημέρωσαν τους γονείς πως η Μαλένα θα έπρεπε να μείνει στον ξενώνα για περίπου 7-8 μήνες με την συνοδεία της μητέρας της. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα και τριβή στην σχέση του ζευγαριού.
Τα ευρήματα της ανάλυσης επαληθεύονται και κάποια από τα ερωτήματα απαντιούνται. Παραμένει να απαντηθούν και τα υπόλοιπα, όπως:
Ήξερε ο Μάνος Δασκαλάκης πως μπορεί να συμβεί κάτι; Είχε προειδοποιηθεί; Τι ακριβώς είναι αυτό που δημιουργεί την ενοχή στον λόγο του; Γιατί δεν ανέφερε αυτή την πληροφορία νωρίτερα, όταν δήλωνε πως όλα ήταν καλά μεταξύ αυτού και της συζύγου του; Ποια άλλη πληροφορία ενδεχομένως αποκρύπτεται; Τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά του;
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 10/6/2022
«Στις 12/4/2019 η Μαλένα έκανε την πρώτη ενδοφλέβια χημειοθεραπεία. Το πρωί της 13/4/2019 κύλησε ομαλά όπως και οι προηγούμενες μέρες. Γύρω στις 12 με 12.30 περίπου αν θυμάμαι καλά της 13/4/ 2022 αποφασίσαμε να φύγω για λίγες ώρες και να πάω στο σπίτι των θείων μου στο Ολυμπιακό χωρίο. Θα πήγαινα για να κάνω ένα μπάνιο και να ξυριστώ.
Αργότερα το μεσημέρι είμαι στο σπίτι του θείου μου και είχα ξαπλώσει για λίγο στον καναπέ. Χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν η Ρούλα και μόλις απάντησα μου είπε ‘τρέξε, το παιδί έμεινε’ και μετά νομίζω μου είπε ‘δεν αναπνέει’. Όταν έφτασα και εγώ εκεί , βρήκα την Ρούλα έξω από το δωμάτιο της Μαλένας σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε συνέχεια και τραβούσε τα μαλλιά της. Εγώ προσπαθούσα να την ηρεμήσω.
ΑΝΑΛΥΣΗ
«Στις 12/4/2019 η Μαλένα έκανε την πρώτη ενδοφλέβια χημειοθεραπεία. Το πρωί της 13/4/2019 κύλησε ομαλά όπως και οι προηγούμενες μέρες.
- Σημειώνουμε την λεπτομέρεια που νιώθει την ανάγκη να προσθέσει ο Μ. Δασκαλάκης, πως η χημειοθεραπεία που έγινε στην Μαλένα ήταν ενδοφλέβια. Μας δημιουργεί ένα ερώτημα η προσθήκη αυτής της λέξης, η οποία είναι περιττή. Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως ό,τι είναι περιττό στον λόγο είναι πολύ σημαντικό για την Ανάλυση. Τι είναι αυτό που αναγκάζει τον Δασκαλάκη να αναφέρει αυτή την λέξη;
- Παρατηρούμε και πάλι την έντονη ανάγκη του Μ. Δασκαλάκη να πείσει πως όλα ήταν ομαλά και φυσιολογικά όχι μόνο εκείνο το πρωί, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Κάθε φορά που κάποιος νιώθει αυτή την ανάγκη τόσο πιεστική μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι δεν κύλησε ομαλά, ούτε εκείνο το πρωί και ενδεχομένως ούτε και τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή του την ανάγκη την έχουμε εντοπίσει σε πολλά σημεία του λόγου του και σε σχεδόν όλες τις δηλώσεις του και εντοπίσαμε από την ανάλυση της πρώτης συνέντευξης πως κρύβει πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη ομαλότητα των καταστάσεων που περιγράφει κάθε φορά.
Γύρω στις 12 με 12.30περίπου αν θυμάμαι καλά της 13/4/ 2022 αποφασίσαμε να φύγω για λίγες ώρες και να πάω στο σπίτι των θείων μου στο Ολυμπιακό Χωριό. Θα πήγαινα για να κάνω ένα μπάνιο και να ξυριστώ.
- ‘Εκείνο το μεσημέρι’, ‘ένα μεσημέρι’ ήταν οι αναφορές του στις συνεντεύξεις. Στην κατάθεση στην αστυνομία είναι το ίδιο ασαφής σχετικά με την ώρα. Λέει πως ήταν 12- 12.30 αν θυμάται καλά όταν αποφασίσανε, δεν μας λέει πως εκείνη την ώρα έφυγε. Η ώρα της αναχώρησής του παραμένει άγνωστη. Ο χρόνος είναι ευαίσθητο ζήτημα γι’ αυτόν.
- «αποφασίσαμε»: αυτή η διατύπωση είναι δείκτης πως υπήρξε συζήτηση και ενδεχομένως διαφωνία.
- Ακολουθεί ξανά μια σειρά προθέσεων. Αν κάποιος ανακοινώνει τις προθέσεις του δεν σημαίνει πως αυτές πραγματοποιήθηκαν. Ο Μ. Δασκαλάκης δεν μας λέει τι έκανε, μας λέει ποιες ήταν οι υποτιθέμενες προθέσεις του.
Ενδεικτικό πως αυτές οι υποτιθέμενες προθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν είναι το ρήμα «θα πήγαινα».
Η επιμονή του στην αναφορά των λόγων για τους οποίους έφυγε από το νοσοκομείο μας οδηγεί να αναρωτηθούμε μήπως οι λόγοι της αναχώρησής του ήταν διαφορετικοί. Παρουσιάζεται μια πολύ έντονη ανάγκη να πείσει το ακροατήριο κάθε φορά πως έφυγε γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους λόγους χωρίς να έχει ρωτηθεί ποτέ γι’ αυτό.
- Ακολουθούν και πάλι οι αναφορές στο νερό που τονίσαμε στις προηγούμενες αναλύσεις.
Αργότερα το μεσημέρι είμαι στο σπίτι του θείου μου και είχα ξαπλώσει για λίγο στον καναπέ. Χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν η Ρούλα και μόλις απάντησα μου είπε ‘τρέξε, το παιδί έμεινε’ και μετά νομίζω μου είπε ‘δεν αναπνέει’. Όταν έφτασα και εγώ εκεί , βρήκα την Ρούλα έξω από το δωμάτιο της Μαλένας σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε συνέχεια και τραβούσε τα μαλλιά της. Εγώ προσπαθούσα να την ηρεμήσω.»
- Αργότερα το μεσημέρι: η ασάφεια σχετικά με την ακριβή ώρα που δέχτηκε το τηλεφώνημα συνεχίζεται. Ο Μ. Δασκαλάκης δεν δηλώνει ξεκάθαρα τον χρόνο σε καμία στιγμή σε αυτό το τμήμα της κατάθεσης. Ο χρόνος εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο ζήτημα γι’ αυτόν. Θα περίμενε κανείς πως ένας πατέρας θα θυμόταν ακριβώς την ώρα που δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο οποίο του ανακοινώθηκε ο θάνατος του παιδιού του. Η Μαλένα ήταν το πρώτο παιδί που πέθανε.
Αυτός ο δείκτης γίνεται πιο σημαντικός όταν ακολουθείται από μια ακόμη ασαφή χρονική αναφορά: ‘για λίγο’.
-Παρατηρούμε την αλλαγή των χρόνων.
«είμαι στο σπίτι του θείου μου»: ενεστώτας χρόνος
Στο υπόλοιπο μέρος της κατάθεσης χρησιμοποιεί παρελθοντικούς χρόνους, εκτός από το πρώτο μέρος που δηλώνει που ήταν.
Ερώτημα: πού ήταν ο Μ. Δασκαλάκης όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα; Η χρήση του ενεστώτα κάνει την πρόταση σχετικά με την τοποθεσία του αναξιόπιστη. Η αφήγηση από την εμπειρική μνήμη γίνεται σε αόριστο χρόνο, τον οποίο βλέπουμε πως είναι απόλυτα ικανός να χρησιμοποιεί. Γιατί αυτή η αλλαγή χρόνου όταν μιλά για τον τόπο που βρισκόταν;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το περιστατικό με την Μαλένα είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι το πρώτο παιδί που απεβίωσε λόγω εγκληματικής ενέργειας, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις. Το κατά πόσο γνώριζε ή υποπτευόταν κάτι ο πατέρας, έστω και μετά το συμβάν, είναι εξ’ ίσου σημαντικό για την μετέπειτα πορεία της υπόθεσης και την πιθανότητα να είχε αποφευχθεί ο θάνατος της Τζωρτζίνας.
Στις αναφορές του σχετικά με εκείνη την ημέρα έχει ήδη αποδειχθεί πως ο Μ. Δασκαλάκης έχει πει ψέματα όταν μιλούσε για την ποιότητα της σχέσης του με την σύζυγό του. Οι δείκτες της Ανάλυσης μας αποκαλύπτουν πως συνεχίζει να αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο της αναχώρησης του, τον λόγο της αναχώρησης του, το τι είχε προηγηθεί αυτής και την τοποθεσία που ήταν ο προορισμός του. Αυτή η απόκρυψη γίνεται για ορισμένους λόγους που μόνο αυτός και η σύζυγός του γνωρίζουν. Αυτό το σημείο χρήζει περαιτέρω εντατικής διερεύνησης από τις αρχές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου