ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ


 

Όσον αφορά στον δράστη της φρικαλέας κακοποίησης και βασανισμού του Όλιβερ στην Αράχωβα:

1) Αυτή πιθανότατα δεν ήταν η πρώτη φορά που κακοποίησε ή βασάνισε ζώο. Αυτός ο βαθμός αγριότητας δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Πρόκειται για συμπεριφορά που κλιμακώνεται.

2) Εστιάζουν πολλοί στην πιθανότητα αυτή η συμπεριφορά να εκδηλωθεί και σε ανθρώπους στο μέλλον. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όμως το άτομο αυτό να έχει εκδηλώσει ήδη κακοποιητική συμπεριφορά σε αδύναμα άτομα του περιβάλλοντός του, η οποία ενδεχομένως να κλιμακωθεί επίσης.

Πιο συγκεκριμένα, από την βιβλιογραφία και τις έρευνες αναφέρεται:

Α) «Η σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της βίας κατά των ανθρώπων υποστηρίζεται από μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι:

 • Το 100% των παραβατών σεξουαλικής ανθρωποκτονίας που εξετάστηκαν είχαν ιστορικό σκληρότητας προς τα ζώα.

 • Το 70% όλων των κακοποιητών ζώων έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα ακόμη ποινικό αδίκημα και σχεδόν το 40% έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα κατά ανθρώπων.

 • Το 48% των βιαστών και το 30% των παιδεραστών ανέφεραν ότι διέπραξαν κακοποίηση ζώων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

 • Το 36% των βίαιων και επιθετικών γυναικών ανέφερε σκληρότητα προς τα ζώα ενώ το ανέφερε 0% των μη επιθετικών γυναικών.  

• Το 25% των βίαιων, έγκλειστων ανδρών ανέφερε υψηλότερα ποσοστά «ουσιαστικής σκληρότητας προς τα ζώα» στην παιδική ηλικία από μια ομάδα σύγκρισης μη έγκλειστων ανδρών (0%).

 • Οι άνδρες που κακοποίησαν ζώα είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συλληφθεί για βία εναντίον ανθρώπων, τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαπράξει εγκλήματα ιδιοκτησίας και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν φάκελο για αδικήματα ναρκωτικών και έκνομης συμπεριφοράς.  

Οι πράξεις βίας γεννούν πράξεις αυξημένης βίας. Είναι θέμα κλιμάκωσης: οι άνθρωποι που θέλουν να θυματοποιήσουν ξεκινούν με κάτι που μπορούν εύκολα να ελέγξουν, και στη συνέχεια κλιμακώνουν την συμπεριφορά τους.»

https://www.vftafoundation.org/are_animal_abusers_dangerous_to_people_open_discussion

 

Β) «Αυτή η συστηματική έρευνα επικεντρώθηκε στη σκληρότητα απέναντι σε ζώα σε κακοποιητικές σχέσεις οικείων συντρόφων ενηλίκων, με ιδιαίτερη εστίαση στον επιπολασμό, τα κίνητρα και τον αντίκτυπο της κακοποίησης ζώων στα θύματα της βίας από τους συντρόφους (IPV) και στα κατοικίδια που εμπλέκονται. Τα ερευνητικά άρθρα προέρχονται από τις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων PubMed, CINAHL, Scopus και PsycInfo τον Ιούλιο του 2020. Συνολικά, ανακτήθηκαν 427 εγγραφές, εκ των οποίων 35 άρθρα από 30 μελέτες συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση. Εξήχθησαν σχετικά δεδομένα, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται ως συνοπτική αφήγηση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο επιπολασμός της κακοποίησης ζώων είναι υψηλός σε νοικοκυριά με βία στενού συντρόφου (εύρος: 21%–89%) και υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της βίας από οικείο σύντροφο και της κακοποίησης ζώων. Και τα δύο συχνά διαπράττονται ταυτόχρονα, με την κακοποίηση ζώων να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για τον έλεγχο του συντρόφου και τη διευκόλυνση της βίας από στενό σύντροφο. Η κακοποίηση ζώων επηρέασε την απόφαση του θύματος να εγκαταλείψει την κακοποιητική σχέση και να αναζητήσει υποστήριξη, και είχε συνεχή ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στα ζώα όσο και στα ανθρώπινα θύματα. Τα ευρήματα έχουν πρακτικές επιπτώσεις για οργανισμούς, επαγγελματίες και ερευνητές που εργάζονται στον τομέα της βίας από στενούς συντρόφους και της κακοποίησης ζώων.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359178921001300

 

Γ) «Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν συμβαίνουν μόνο σε περιβάλλον στενού συντρόφου, αλλά συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα ή είναι πρόδρομοι άλλων τύπων βίαιων αδικημάτων.

 Η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι ένας παράγοντας πρόβλεψης της τρέχουσας και της μελλοντικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων επίθεσης, βιασμού, δολοφονίας, εμπρησμού, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας συντελούμενης ταυτόχρονα με την βία απέναντι σε κατοικίδια  ανησυχούν πολύ πως ο θύτης τελικά θα τους σκοτώσει και θα πρέπει να θεωρείται ότι διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να υποστούν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

 Επιπλέον, η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας σεξουαλικής κακοποίησης σε σύγκριση με ιστορικό ανθρωποκτονίας, εμπρησμού ή καταδίκης για όπλα.

 Η επίγνωση αυτής της σχέσης επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να αναγνωρίσουν ότι η σκληρότητα απέναντι στα ζώα υποδηλώνει ότι άλλα πιθανά αδικήματα συμβαίνουν στο σπίτι.»

https://leb.fbi.gov/articles/featured-articles/the-link-between-animal-cruelty-and-human-violence

Δ) «Η κακομεταχείριση και η κακοποίηση των ζώων είναι ένας σημαντικός δείκτης βίας κατά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης στενού συντρόφου, της σεξουαλικής επίθεσης, του βιασμού, της δολοφονίας. Πολύ συχνά, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι εισαγγελείς δεν καταφέρνουν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα οποιασδήποτε σκληρότητας προς τα ζώα και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη διαιώνιση της βίαιης και μη βίαιης εγκληματικής συμπεριφοράς. Η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι ένας από τους πρώτους δείκτες για μελλοντικές πράξεις βίαιων και μη βίαιων εγκληματικών συμπεριφορών».

https://medcraveonline.com/FRCIJ/animal-cruelty-pet-abuse-amp-violence-the-missed-dangerous-connection.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Αμαλιάδας - Παρατηρήσεις

Θήβα: Θάνατος μωρού 18 μηνών

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ