Υπόθεση Σταυρούλας Γκουγκουλιά - 2ο Μέρος, Η Διαρροή Πληροφοριών και η Ανάλυση Λόγου

Στην Ανάλυση Λόγου γνωρίζουμε ότι, τις περισσότερες φορές, η εξαπάτηση δεν επιτυγχάνεται τόσο με την χρήση του ψέματος, όσο με την απόκρυψη στοιχείων και πληροφοριών. Κάθε φορά που εξετάζουμε τα λεγόμενα κάποιου εντοπίζουμε τους δείκτες που φανερώνουν σε ποια σημεία της αφήγησης έχουν αποκρυφτεί στοιχεία από το άτομο που μιλά.

Κάθε φορά που επιδιώκουμε να μην αποκαλύψουμε κάτι αποσιωπούμε ορισμένα γεγονότα ή πληροφορίες, ακόμα και συναισθήματα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια και εγρήγορση, καθώς μέσα μας γνωρίζουμε τι έχει συμβεί και τί επιθυμούμε να αποκρύψουμε. Ως όντα όμως, είμαστε φτιαγμένοι για να λέμε την αλήθεια. Η μεταφορά της πληροφορίας από τον εγκέφαλο στον λόγο γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα κάποιες από τις πληροφορίες που επιθυμούμε να αποκρύψουμε να «διαρρέουν» ακούσια στον λόγο μας. Αυτό στην Ανάλυση Λόγου ονομάζεται Διαρροή Πληροφοριών.

Στην υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά παρακολουθήσαμε αρκετές συνεντεύξεις της συγκατοίκου της, τις οποίες παραχώρησε σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Το αφήγημά της ήταν ότι η Σταυρούλα έφυγε από το σπίτι τους για ένα επαγγελματικό ραντεβού στην πλατεία Κυψέλης, ή τουλάχιστον, έτσι της είχε πει και άρα αυτό γνώριζε η ίδια.

Ας παρατηρήσουμε κάποια σύντομα αποσπάσματα από αυτές τις συνεντεύξεις , με την σειρά που ακούστηκαν, κι ας αναρωτηθούμε αν ταιριάζουν με το αφήγημα της συγκατοίκου.

 

1.Πρώτη συνέντευξη τον Δεκέμβριο 2023

 «εντάξει, εγώ στην αρχή νόμιζα ότι κάπου είχε πάει να ξεκουραστεί, κάποιο διάστημα»

 

2. Συνέντευξη κατά την διάρκεια της έρευνας

Ερώτηση: εσύ κοίταξες το δωμάτιο, κοίταξες και τα ρούχα, είδες ότι τα ρούχα ήταν τα περισσότερα εκεί, δεν έλειπε τίποτα;

Απάντηση: «Τίποτα, απ’ ότι κατάλα… τώρα δε, ξέρωγω, έχει πάρει κανα  μαγιό, ούτε και ξέρω πού ήτανε και τα λοιπά».

 

3.Τελευταία συνέντευξη, αφού έχει αποκαλυφθεί πως το σώμα που βρέθηκε στον Πόρο ανήκει στην Σταυρούλα.

Ερώτηση: Γιατί κάποια στιγμή μου είχες πει «δεν θα γυρίσει» και μου είχε κάνει εντύπωση κι εμένα αυτό. Λέω, γιατί το πιστεύεις, θυμάσαι που στο είχα πει;

Απάντηση: «Εε, το ένστικτο. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Μακάρι να μου πήγαινε από την αρχή, απ’ την πρώτη μέρα που έφυγε».

Ερώτηση: Να αισθανόσουν έτσι;

Απάντηση: «Ναι, ναι. Μακάρι. Είμαι τόσο αφελής και τόσο νεραϊδοκρουσμένη και ονειροπόλα, λέω κάπου έχει πάει τώρα, θα με φωνάξει να πάμε για μπάνιο, μπορεί να θέλει να μείνει μόνη. Να … αν δεν βγει καλά… δεν είναι τόσο δύσκολο να πάρεις ταξί να πας κάπου, δεν είναι τόσο … βέβαια δεν το ‘κανε, αλλά ποτέ μην λες ποτέ για οτιδήποτε. Θα με πάρει και τηλέφωνο, θα χρειαστεί χρήματα, ρούχα, μαγιό, θα μου πει έλα κι εσύ. Δεν είχαμε πάει πο, είχαμε πάρα πολύ καιρό να πάμε κάπου, στη θάλασσα συγκεκριμένα, να πιούμε καφέ».

Ερώτηση: Το γεγονός ότι δεν σου είπε ότι πάει για μπάνιο; Γιατί να μην στο πει;

Α: «έλα μου ντε! Δεν πήγαινε για μπάνιο. Ιδιαίτερα τέτοιες ώρες, σας λέω. Ήξερε μπάνιο αλλά ήτανε, το θέμα … μα φοβάσαι τέτοια ώρα, κι εγώ δεν θα ’μπαινα».

Παρατηρήσεις

Η αναφορά στο ενδεχόμενο της ξεκούρασης «κάπου» για λίγες μέρες μετά από ένα επαγγελματικό ραντεβού, η αναφορά σε μαγιό που πιθανόν να είχε πάρει μαζί της στον σάκο που είχε πάρει για το ίδιο ραντεβού, αλλά κυρίως η τελευταία αναφορά της στο ενδεχόμενο μπάνιου στην τελευταία της συνέντευξη είναι σοβαρές ενδείξεις πως, με κάποιο τρόπο, η συγκάτοικος γνώριζε πού είχε πάει η Σταυρούλα. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι ένοχη για κάτι, είναι όμως σίγουρο ότι γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα λέει κι ότι έχει λόγους να μην τα αποκαλύψει.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ

ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ