Απειλητικά μηνύματα - Ανώνυμα γράμματα: Πώς αξιολογούνται;

 

Πηγή:  https://www.koutipandoras.gr/article/o-dimitris-savvidis-edose-sti-dimosiotita-minymata-me-apeiles-gia-ti-zoi-tou-den-tha-fygo-an-de-se-do-nekro/

 

Τα ανώνυμα γράμματα ή μηνύματα μπορεί να εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Ενδεχομένως ο συγγραφέας τους να επιθυμεί να μεταφέρει κάποιες πληροφορίες, να κάνει μια καταγγελία, να αποκαλύψει γεγονότα που έχουν παραμείνει μυστικά, καλύπτοντας ταυτόχρονα την ταυτότητά του για διάφορους λόγους.

Τι συμβαίνει όμως όταν το ανώνυμο μήνυμα είναι ή θεωρείται απειλητικό για την ζωή ή την ασφάλεια του παραλήπτη; Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την απειλή και να διαπιστώσουμε αν είναι σοβαρή ή αν ο στόχος της είναι απλώς να τρομάξει τον παραλήπτη και να του προκαλέσει σύγχυση; 

Ένας τομέας της Ανάλυσης Λόγου είναι η αξιολόγηση απειλητικών μηνυμάτων και ανώνυμων επιστολών, όπως και η περιγραφή του προφίλ και στοιχείων της προσωπικότητας του συγγραφέα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον παραλήπτη, ο οποίος θέλει πάντα να μάθει ποιος είναι ο αποστολέας και αν η απειλή είναι σοβαρή και χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Ένα παράδειγμα τέτοιου απειλητικού μηνύματος δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε  μέσα ενημέρωσης και είναι το εξής: 

 "Δεν πρόκειται να σε βρίσω γιατί δεν το αξίζεις απλά στης (sic) 29 Ιουνίου να φυλάγεσαι γιατί θα έρθω στη Χάγη και δεν πρόκειται να φύγω αν δεν σε δω νεκρό μπροστά μου και τον λόγο μου τον κρατάω. Φρόντισε να χαρείς της (sic) τελευταίες σου μέρες."

Η πλήρης ανάλυση του μηνύματος δεν αποτελεί στόχο αυτής της ανάρτησης, μπορούμε όμως να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία του που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η προτεραιότητα του συγγραφέα είναι να δηλώσει ότι δεν θα βρίσει, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και άρα αυτοσυγκράτηση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη του να στείλει αυτό το μήνυμα.

Ο συγγραφέας δεν δεσμεύεται μέσω του λόγου του ότι θα βλάψει ή θα σκοτώσει τον παραλήπτη.

Ο συγγραφέας δηλώνει πως θα πάει στην Χάγη την 29η Ιουνίου. 

Η απειλή είναι έμμεση και όχι άμεση και συγκεκριμένη. 

Η φράση "δεν θα φύγω αν δεν σε δω νεκρό μπροστά μου"  θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο συγγραφέας γνωρίζει με κάποιον τρόπο ότι κάτι απειλητικό για την ζωή του παραλήπτη θα συμβεί την συγκεκριμένη ημέρα. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί θα έπρεπε να μεταβεί στην Χάγη για να το "δει", αφού θα μπορούσε να το πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε επίσης όμως να σημαίνει ότι θα πάει στη Χάγη και θα μείνει εκεί μέχρι ο παραλήπτης να πεθάνει από φυσικά αίτια ή από βαθύ γήρας.

Από τον τρόπο γραφής μπορούμε κάθε φορά να εντοπίζουμε το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του ατόμου που έχει συντάξει το μήνυμα ή την επιστολή, ( ορθογραφικά λάθη, σύνταξη, χρήση σημείων στίξης,κλπ), στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως και το φύλο του. Γίνεται επίσης φανερό το κοινωνικό του υπόβαθρό, οι εμπειρίες του, και οι προτεραιότητές του. Όλα αυτά μας επιτρέπουν τις περισσότερες φορές να εντοπίσουμε και το κίνητρο πίσω από την πράξη  κι αν ο στόχος είναι απλώς η τρομοκράτηση του παραλήπτη και η μεταβολή της στάσης και της συμπεριφοράς του σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή αν πρόκειται για πραγματική απειλή κατά της ζωής και της ασφάλειας του.

Η αξιολόγηση των απειλών πρέπει να γίνεται πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποστολή τους, καθώς μια αδύναμη και έμμεση απειλή ενδεχομένως να μεταβληθεί σε σοβαρή αν αλλάξουν οι συνθήκες.

Για να εκπαιδευτείτε στην Ανάλυση Λόγου επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

esarrianalysis@gmail.com 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Αμαλιάδας - Παρατηρήσεις

Δράκοι, αρκούδες, κι ο κακός ο λύκος.

Συνεντεύξεις Ε. Μουρτζούκου - Συνέντευξη στην Αγγελική Νικολούλη