Δολοφονία στην Πιερία - Η σημασία των αντωνυμιών

 

Στην εκπομπή Φως στο τούνελ της 14ης Φεβρουαρίου ακούστηκαν αποσπάσματα από την κατάθεση της κατηγορουμένης συντρόφου του Κώστα Σιαμήτρα στην ανακρίτρια. Παρακαλώ προσέξτε αυτό το απόσπασμα.

" Τον έβγαλα από την πίσω πόρτα, τον πέρασα από το σαλόνι και βγήκαμε από πίσω

Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι ήταν μόνος, το προσδοκώμενο στον λόγο του είναι να μιλά σε πρώτο ενικό πρόσωπο την στιγμή που περιγράφει τις πράξεις του. Αν όντως διατυπώθηκε έτσι αυτή η δήλωση, είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ανάλυση Λόγου.

Η αλλαγή του προσώπου από πρώτο ενικό σε πρώτο πληθυντικό αποτελεί σημείο στο οποίο εστιάζουμε πάντα την προσοχή μας. Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο δείχνει ενότητα με κάποιο άλλο πρόσωπο ή πρόσωπα. Υπάρχει μία πράξη που την κάναμε μαζί. Αν η κατηγορουμένη δηλώνει ότι ήταν μόνη, με ποιον νιώθει ενότητα; Σίγουρα όχι με τον νεκρό σύντροφό της, αφού δεν χρησιμοποίησε το ίδιο πρόσωπο και για τις προηγούμενες πράξεις.

Η σημασία των αντωνυμιών και των προσώπων των ρημάτων στην Ανάλυση Λόγου είναι τεράστια και έχει οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σε πολλές υποθέσεις. 

Η χρήση των αντωνυμιών είναι ενστικτώδης, πολλές φορές προηγείται της ολοκλήρωσης της ικανότητας του λόγου στην παιδική ηλικία κι αποτελεί βασικό εργαλείο στην ανίχνευση της παραπλάνησης.

Αν θέλετε να εκπαιδευτείτε στην Ανάλυση Λόγου, επικοινωνήστε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

esarrianalysis @gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Αμαλιάδας - Παρατηρήσεις

Θήβα: Θάνατος μωρού 18 μηνών

Συνεντεύξεις Ε. Μουρτζούκου - Συνέντευξη στην Αγγελική Νικολούλη