Το "μαμαδόμετρο", η Ανάλυση Λόγου και η Ανίχνευση Εξαπάτησης
Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή πολύκροτες υποθέσεις όπως της Πάτρας και της Αμαλιάδας, ακούστηκε στον τηλεοπτικό αέρα ότι δεν υπάρχει "μαμαδόμετρο" και δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν μια μητέρα είναι καλή και επαρκής στον ρόλο της κι αν αγαπά τα παιδιά της ή όχι.
Πολλές φορές παρατηρούμε σε υποθέσεις που αφορούν κακοποίηση, παραμέληση ή και ανθρωποκτονία με θύματα παιδιά ότι οι εμπλεκόμενοι γονείς προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριο πως ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
Αν και όντως δεν υπάρχει "μαμαδόμετρο" ως εργαλείο, υπάρχει το αδιάψευστο εργαλείο της Ανάλυσης Λόγου που μπορεί να εντοπίσει στα λόγια των γονιών όλες τις ενδείξεις παραμέλησης των καθηκόντων τους απέναντι στα παιδιά εξετάζοντας τον τρόπο που εκφράζονται. Και αυτό γιατί κάθε φορά που μιλάμε αποκαλύπτουμε πολύ περισσότερα για τα συναισθήματα και τις πράξεις μας από όσα συνειδητοποιούμε .
Πέρα λοιπόν από την εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι μέσω φωτογραφιών, βίντεο και δηλώσεων, ο λόγος τους φανερώνει πάντα τι πραγματικά αισθάνονται ή σκέφτονται την ώρα που μιλούν. Για παράδειγμα, ήταν φανερό από την πρώτη συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν ήταν μητέρα, εφ' όσον δεν χρησιμοποίησε ποτέ κτητική αντωνυμία αναφερόμενη στα παιδιά της και τα αποκαλούσε μόνο με το όνομά τους ή λέγοντας "το παιδί".
Η ανάγκη να πείσουν το ακροατήριό τους είναι επίσης ένας δείκτης που παρατηρείται και σημειώνεται.
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η παραμέληση είναι η πιο εύκολη μορφή κακοποίησης ενός παιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. 'Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά είναι καλό να εκπαιδευτούν στην ενεργή ακρόαση, ώστε να μάθουν να εντοπίζουν τους δείκτες παραμέλησης ή κακοποίησης των παιδιών για να αναλάβουν δράση εγκαίρως. Για να το επιτύχουν, χρειάζεται να έχουν το κατάλληλο εργαλείο, ώστε να εντοπίζουν με ακρίβεια τι ακριβώς συμβαίνει και να μην αρκούνται στις "διαβεβαιώσεις" των εμπλεκόμενων μερών. Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί, οι ψυχολόγοι ή οι κοινωνικοί λειτουργοί νιώθουν ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τους προκαλεί την ανησυχία. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους μας άλλωστε, σε κάθε επαγγελματικό ή κοινωνικό πλαίσιο. Όταν γνωρίζουμε για τι ψάχνουμε και ποια είναι η προσδοκώμενη συμπεριφορά, μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε τι λείπει και ξέρουμε ακριβώς ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε.
Για να εκπαιδευτείτε στην Ανάλυση Λόγου και την Ενεργή Ακρόαση επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: esarrianalysis@gmail.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου